Bijlage 1:

Kerk, pastorie en bouwkavels Leuth te koop

Parochie Maria ten Hemelopneming zet haar kerk, pastorie en grond in Leuth te koop voor 700.000 euro. Makelaar Ton van Cooten van Reliplan zegt dat er enkele gegadigden zijn, onder wie , onder wie ‘één serieuze kandidaat’. Alleen de kerk kopen kan ook; voor 150.000 euro. De begraafplaats valt buiten de koop en blijft haar functie behouden.

De Sint Remigius is een eenbeukige kruiskerk met recht gesloten koor en toren met zadeldak naast de voorgevel. Ze is gebouwd in expressionistische stijl volgens de school van de Franse architect Dom Bellot (1876-1944). De kerk is gebouwd in 1935 ter vervanging van een oudere kerk. Volgens de makelaar moet de koper er rekening mee houden dat renovatie van de kap een investering van zo’n twee 2 ton vergt.
Hoewel er geen concreet plan voor ligt, houdt Van Cooten het ‘niet voor onmogelijk’ dat de kerk wordt verbouwd tot appartementengebouw. “Maar je moet er dan nog wel licht naar binnen kunnen brengen. En het moet mogen van de gemeente Berg en Dal. Een investering in zo’n gebouw valt hoger uit dan wanneer je compleet nieuw kunt bouwen. Misschien vinden ouderen het leuk om in een appartement in de kerk te wonen, of wellicht heeft een zorggroep er belangstelling voor. ”
Tegelijk met de kerk is ook grond te koop voor drie bouwkavels en is de pastorie verkrijgbaar. Daarin wonen momenteel statushouders. Van de vijf jaar dat ze er gevestigd kunnen zijn is op dit moment volgens de makelaar een jaar verstreken.
Reliplan schat in dat het ongeveer een jaar zal duren voor het een geschikte kandidaat gevonden heeft.

Foto Reliplan

Deel het op Social Media