Bijlage 1:

Wederopbouwroutes via app nu ‘in de lucht’

Monument en Landschap is de motor achter drie wandelingen in de streek.

Wandelaars kunnen met de app RoutAbel (voorheen AbelLife) drie Wederopbouwroutes in de Ooijpolder lopen. De tochten beginnen en eindigen in Kekerdom (14 km), Ooij (7 km) en Beek (10 km).

De wederopbouw van de oorlogsschade is tussen 2012 en 2017 beschreven door architectuurhistoricus en bestuurslid van Monument en Landschap, Pieternel Coenen. Ze wijdde er 17 artikelen aan in de Nieuwsbrieven van de stichting en voegde er vele foto’s van objecten en architectonische details aan toe.

Op verzoek van de stichting maakte Joep Kruijsen er via een bloemlezing vijf te bewandelen routes van. Om het financieel mogelijk te maken en de tochten zowel in folders als digitaal via een app aan te kunnen bieden, ontving Monument en Landschap subsidie van de gemeente Berg en Dal.

Routabel heeft de tekst van Kruijsen bewerkt tot drie ‘echte’ routes waarbij lopers met hun smartphone in de hand kunnen wandelen. De drie wandelingen besteden veel aandacht aan de gebeurtenissen in het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog. Aan de orde komen kenmerken van de wederopbouw, maar ook wordt gewezen op het landschap, karakteristieke planten en vogels.

De route Beek begint op de Kerkberg bij de grote Bartholomaeuskerk en leidt richting de Rijksweg en het Wylerbergmeer, dan naar de Thornsche Molen van waar het verder gaat naar Zyfflich. Met een flinke boog belandt de wandelaar via de Oude Holleweg weer bij de kerk.

De route Kekerdom en Wercheren, zoals RoutAbel de wandeling van 7 kilometer noemt, begint bij hotel-restaurant Oortjeshekken en gaat een eind over de dijk richting Nijmegen. Daarna schiet de wandelaar links de dijk af en kan deze zich rustig langs de talrijke bezienswaardigheden laten leiden. Tot Oortjeshekken weer in zich komt.

De derde en langste route start bij eetcafé de Waard van Kekerdom en voert langs de buitendijkse Laurentiuskerk en de Remigius in Leuth, de monumentale boerderijen De Roeyen en Kapittelshof in Kekerdom en de Dijkhoeve en de Eindsenhof in Leuth/Erlecom. Wie deze ronde uitloopt heeft 14 kilometers in de benen.

De drie tochten staan niet alleen op de app, maar ook in de folder ‘Wederopbouwroutes Ooijpolder’.

Van links naar rechts: een overzicht de routes Beek, Ooij en Kekerdom.

Deel het op Social Media