Bijlage 1:

Programma Open Monumentendag 2021

Laurentiuskerk Kekerdom

Zondag 12 september 2021

09.00-10.00  

H. Mis met het Laurentiuskoor met dirigent/organist  J. Rutten

10.00-11.00 koffie en gebak
11.00-12.00 lezing K3 Delta over afronding herinrichting Millingerwaard
12.00-13.00 Gelegenheid om te lunchen
13.30 Boekpresentatie de St. Laurentiuskerk in Kekerdom.
14.00-15.00 Optreden Maggie
16.00-17.00 Fanfare UNA

Kulturhus Beek, Roerdompstraat

Zondag 12 september. Twee voorstellingen, om 14.00 en 15.30

Game of Thrones, 1000 jaar geleden in Berg en Dal!

Hameland was een voorloper van Gelderland, met sterke invloedlocaties zoals de Duivelsberg en de Montferberg. De grote motte, een met palen omheinde vesting, ligt vlakbij het pannenkoekenhuis. De graaf van Hameland, Wichman IV stierf zonder mannelijke nakomelingen en er ontstond een machtsstrijd over de erfenis tussen zijn dochters Liutgardis en Adela. Adela kreeg slechts een derde van de bezittingen en verzette zich heftig tegen deze regeling en toen haar zus overleed (wellicht vergiftigd) kreeg zij toch alle bezittingen toegewezen. De reputatie van Adela was berucht. De gravin wordt door sommige bronnen beschreven als de vrouwelijke variant van de Bijbelse Kain, luid pratend, wulps en losgeslagen! Ze huwde met een voormalige vazal van Liutgardis, Balderik, en samen zagen zij mogelijkheden om hun macht verder uit te breiden. De belangrijkste rivaal was Wichman van Vreeden, verre familie van Adela. Een politieke moord volgde!

Beleef deze spannende episode in een documentaire, waarbij de hoofdrolspelers voor even lijflijk aanwezig zullen zijn!

 

Protestantse Kerk, Kerkstraat 18, Groesbeek.

Open op zaterdag 11 en zondag 12 september van 12.00-16.00 uur.

Op beide dagen zijn er muzikale activiteiten en is er een foto-expositie van Jannie Schaapman en is in tekst en beeld een tentoonstelling te zien met als thema Alzheimer. Bezoekers kunnen vrij in- en uitlopen en de worden ontvangen door een team van vrijwilligers die kennis hebben van de geschiedenis van de kerk.

Op zaterdag worden de bezoekers verrast door Lisette Cillessen uit Groesbeek. Zij speelt piano en orgel en waarschijnlijk activeert zij ook nog andere muzikanten om die dag passende achtergrondmuziek te maken.

Op zondagmorgen tussen 11.00 en 13.00 uur speelt Ariane Veenstra op haar dwarsfluit.

Om 15.00 uur sluiten wij onze zomeractiviteit Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek af met een concert van circa één uur. Initiatief voor het concert, zang, orgel, piano, strijkers, is sopraan/zangeres/muziekdocenten Tineke Rietbergen uit Mook.

 

 

Sint-Antonius van Paduakerk Millingen aan de Rijn

Op zaterdag 11 en zondag 12 september geopend van 12.00 – 16.00 uur.

Om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur is er een rondleiding  door een ervaren gids Cas Blom. Er is ook gratis brochure beschikbaar waarmee mensen zelf een rondgang kunnen maken.

Zeer ruimtelijke, neogotische kruisbasiliek in 1913-1914 gebouwd naar ontwerp van Wolter te Riele, toegewijd aan de H. Antonius van Padua, op de plaats waar reeds in 721 de oudste Mariakerk stond onder beheer van de heilige bisschop Willibrord

De kerk wordt vanwege zijn afmetingen de kathedraal van de Duffelt genoemd. De kerk biedt plaats aan 1100 mensen en werd gebouwd voor een bedrag van 110.000 gulden. De bouwtijd van de kerk bedroeg 19 maanden, inclusief het slopen van de oude kerk. De gebrandschilderde ramen in het priesterkoor verbeelden de zeven sacramenten (doop, vormsel, eucharistie, biecht, huwelijk, priesterschap en ziekenzalving) op een kleurrijke manier. De aanwezigheid van een dovenbiechtstoel is zeer bijzonder. Deze biechtstoel was in Millingen hard nodig omdat een heel groot deel van de bevolking werkte in de scheepsbouw. Het dagelijks geratel van de klinkhamers maakte werkmannen vaak al op jonge leeftijd slecht horend, dat verklaart de aanwezigheid van deze biechtstoel.

 

Kekerdomse Molen

Molen “ De Duffelt”  trotse deelnemer Open Monumentendag 12 september.

De Kekerdomse molen de Duffelt bestaat ruim 150 jaar en zijn er grote plannen uitgewerkt en uitgevoerd voor een grondige opknapbeurt. Maar vooral is het plan om in de belt van de molen een informatie- presentatieruimte en werkplaats te realiseren. De opknapbeurt is al in volle gang en de plannen voor informatie- presentatieruimte en werkplaats zijn momenteel in laatste fase van de behandeling t.a.v. de vergunningverlening.

Recentelijk is de molen weer helemaal opnieuw geschilderd en schittert deze weer in de Duffelt.

Op zondag 12 september is er weer de Open Monumentendag en een 150 jarig monument kan natuurlijk niet achterblijven om hier aan deel te nemen. De vrijwilligers leiden u graag rond in de molen. Daarbij worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen.

Graag laten wij d.m.v. een presentatie zien welke plannen uitgevoerd zijn en nu ontwikkeld worden.

Welkom op de Kekerdomse molen de Duffelt  van 11.00- 17.00 uur.

Deel het op Social Media