Bijlage 1:

Na Bartholomaeuskerk Beek nu Remigiuskerk naar projectontwikkelaar

Vastgoedmakelaar Ton Hendriks is de nieuwe eigenaar van de Heilige Remigiuskerk in Leuth. De kerk met bijliggende grond stond te koop voor 700.000 euro op de website van makelaar van religieus erfgoed Reliplan. ‘Verkocht’, staat er nu. De verwachting is dat er appartementen in de kerk komen.

Hendriks heeft met zijn bedrijf Dornick BV duidelijk de blik gericht op het gebied ten oosten van Nijmegen. Hij kocht in Beek al het voormalige gemeentehuis en later de grote Bartholomaeuskerk. Nu verwerft hij de kerk in Leuth.

De projectontwikkelaar krijgt niet alle grond bij de kerk; een stukje is buiten de verkoop gehouden, zoals vicevoorzitter Harry Sanders van de parochie Maria ten Hemelopneming eerder al meldde aan stichting Monument en Landschap. Dit perceeltje ligt bij beide oorlogsmonumenten en krijgt binnenkort een derde monument: een kei met plaquette waarop de namen van tientallen gevallen geallieerden komen staan.

Wat Hendriks in handen krijgt zijn de pastorie, twee bouwkavels en het kerkgebouw. Hij staat de parochianen toe gratis gebruik te maken van de Mariakapel voor de duur van vijftien jaar. Verder heeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om een derde bouwkavel te verwerven. De parochie heeft dat bij de gemeente al mogelijk gemaakt.

Toen de Remigius nog van de parochie was, bestond de noodzaak om het kapotte dak te herstellen. “De staat van onderhoud van de kerk in Leuth was niet al te best”, zoals parochiebestuurder Sanders het zegt. Uit een rapport van Monumentenwacht Gelderland is dat ook gebleken. “Er was hard groot onderhoud nodig aan het dak.”

De kosten werden geschat op twee ton, maar de aannemer die erbij geroepen werd kwam uit op 235.000 euro. Sanders zegt desgevraagd dat de parochie het kerkdak niet mocht laten repareren. “Verkoop de kerk maar in de staat waarin ze verkeert”, was wat Sanders te horen kreeg van het bisdom in Den Bosch. “We vertelden aspirant-kopers er dus bij dat er een gat in het dak zat.”

Vier marktpartijen zijn in Leuth naar de kerk en omgeving komen kijken, zegt Sanders. Twee van hen hebben een bod uitgebracht. Naar nu blijkt is de koopsom van Dornick BV de winnende bieding geweest. Sanders: “Alles aan commerciële activiteiten is mogelijk in de kerk van Leuth, ook woningbouw. Mits het niet indruist tegen de goede zeden.” Er is een kettingbeding in de verkoop opgenomen dat de nieuwe eigenaar niks mag doen ‘tegen de goede burgermanszin’.

Half april wordt de laatste mis gehouden in de kerk zelf, die daarna aan de eredienst wordt onttrokken. Zoals gezegd mogen de gelovigen in Leuth nog vijftien jaar gratis gebruikmaken van de Mariakapel.

Tekst: Henk Verhagen.

Foto: Reliplan.

 

 

 

 

Deel het op Social Media