Belgische hardsteen en toch flexibel, zo lijkt het bij openbare basisschool de Sieppe in Groesbeek. Niet alleen staat de schoolnaam -soms met schaduw- op het gebouw zelf, ook zijn de letters gegraveerd in twee dikke platen die voor een haag bij de entree staan. De ‘S’ is heel speciaal uitgehouwen. “Die staat voor het meanderende riviertje de Sieppe waarnaar de school is genoemd”, zegt ontwerper Robbert Zweegman uit Malden.
Het kunstwerk aan de Paulus Potterweg staat een flink eind van straat. In de beleving van de ontwerper is het in de loop der tijd naar achteren verplaatst, dichter naar de school.
Zweegman is typograaf/grafisch ontwerper, om die reden is het verrassend dat hij een stenen object heeft gemaakt. “Nou, ik heb niet echt zelf met hamer en beitel in de hand gestaan. Maar ik heb wel het maken, plaatsen en verankeren ervan door de steenhouwer begeleid.” De typografie van de stenen is uiteraard van zijn hand.
Zweegmans vrouw en toenmalig -het was in de beginjaren negentig- schooldirecteur Frans Geurts van de Sieppe kenden elkaar vanuit het onderwijs in Nijmegen. “Hij kwam bij mij uit omdat hij een eigen huisstijl voor de school wilde.” Nadat hij die klus had geklaard was de typograaf behoorlijk verrast dat hij later de vraag kreeg om ook een soort kunstwerk te maken, een soort teken van de school. “Daar heb ik dus het ontwerp voor gemaakt.”
Strak gegraveerd zijn de letters van de bassischool. Beide stenen staan ietsje los van elkaar, als percelen waardoorheen een riviertje loopt. In het midden maakt de rechte lijn een kronkel, zoals riviertjes doen. Daarin is de ‘S’ te lezen, de beginletter van Sieppe. Hoewel het een kwart eeuw geleden is dat hij de opdracht kreeg, weet Zweegman het zich goed te herinneren.
“Als je met Zweegman in zee gaat, kun je verzekerd zijn van vormgeving op hoog niveau. Helemaal lyrisch werd ik van zijn object in Belgische hardsteen bestemd voor een openbare basisschool in Groesbeek”, kreeg hij een decennium geleden lof toegezwaaid van de Amsterdamse fotograaf en auteur Peter Marcuse.
Zweegman zegt dat zijn ‘uit de hand gelopen lettertypen’ hem soms op onverwachte paden brengt. Dat was met de Sieppe zo, en dat is met een huidige opdracht zo. “In overleg met het Textielmuseum in Tilburg ben ik bezig met het ontwerpen van tafelkleden. Die komen liggen op de tafel waaraan een examencommissie zit en waarachter de student plaatsneemt.” Deze opdracht komt van een onderwijsinstituut waarvoor hij eerder ook de huisstijl ontwikkelde.
Zweegman: “Mijn werk blijft erg boeiend.”
Kunstwerk de Sieppe bij openbare basisschool de Sieppe aan de Paulus Potterweg in Groesbeek. Inzetje: de uitgespaarde S die verwijst naar het meanderende riviertje.
Tekst en foto Henk Verhagen