Bijlage 1:

Kekerdom in bange dagen

Precies 75 jaar geleden werd historie geschreven in Kekerdom.In de avond van 8 februari 1945 ging Operatie Veritable van start en de Canadese militairen trokken met hun amfibievoertuigen van Erlecom richting de Driedijk. De amfibievoertuigen waren nodig omdat de Duitsers de dijk hadden opgeblazen en door het opkomende hoogwater de polder onder water liep. De Canadezen hadden als opdracht mee gekregen om die nacht de Zandpol en Kekerdom te ontzetten. Op 9 februari in de vroege ochtend bereikten ze Kekerdom en joegen de laatste Duitsers ons dorp uit. Bij die nachtelijke bevrijdingsactie kwamen negen Canadese militairen om het leven.

Nu, 75 jaar later, herdenken we op verschillende  manieren wat er zich destijds heeft afgespeeld.  in het Kekerdomse Kulturhus worden bijzondere herinneringslijsten gemaakt en zijn we zijn volop bezig om boeken met Kekerdomse oorlogsherinneringen uit te brengen. Het boek met Leuthse oorlogsherinneringen is al uitgebracht en te koop in onder andere de Primera in Millingen en Beek. Ook Millingen brengt een boek uit met oorlogsherinneringen: deze boekpresentatie zal eind april plaatsvinden.

Op 29 maart 2020 vindt om 14.00 uur in het Kulturhus in Kekerdom de boekpresentatie plaats van het boek ‘Kekerdom in bange dagen’. Het boek bestaat uit 34 interviews met senioren uit Kekerdom die de oorlog als kind hebben meegemaakt. Hun oorlogservaringen hebben we opgetekend opdat het bewaard blijft. Veelal hebben zij voor het eerst hun verhaal verteld! Van iedere geïnterviewde is een prachtig foto- portret gemaakt. Dit maakt het zowel  inhoudelijk als qua vormgeving een bijzonder uniek en fraai boek. De prijs van dit boek is €22,50.

Later in het jaar brengt Kekerdom nog 2 boeken uit met oorlogsherinneringen, hierover wordt u nog geïnformeerd. U heeft nog de mogelijkheid om in te tekenen voor dit boek. Hiermee reserveren wij het gewenste aantal boeken voor u en bent u verzekerd van een exemplaar. In verband met de kosten komt er géén herdruk. De oplage is 1000 exemplaren. U kunt tijdens de boekpresentaties betalen.

Inschrijven kan door een email te sturen naar: kekerdominbangedagen@gmail.com

Vermeld hierbij uw naam en het aantal exemplaren.

U bent van harte welkom bij de boekpresentatie op 29 maart!

 

 

Deel het op Social Media