Bijlage 1:

20 maart: onthulling monument en wandelroute bij de Thornsche molen

Dertig stuks zijn het, lange draadijzers die uit het weiland steken nabij de Thornsche Molen. Ietwat mysterieus doen ze aan. De pinnen wachten op hun gebruikers: dertig eikenhouten reuzen die samen kunstwerk Menschenkinder van de Kleefse kunstenares Anne Thoss vormen. Op 20 maart worden ze onthuld, tegelijk met de historische wandelroute ‘Herinnering 75 Jaar Vrijheid’.

Beide projecten zijn een initiatief van Stichting De Thornsche Molen die al enkele jaren bezig is met het leggen van contacten en aanboren van fondsen. “Het is gaandeweg steeds groter geworden”, zegt voorzitter Henny Driessen, die aan weerszijden van de grens Nederland-Duitsland veel bereidwilligheid aangetroffen heeft.

Het is dan ook niet vreemd dat voor de officiële onthulling in maart nogal wat betrokken partijen uit beide buurlanden aanwezig zijn. Driessen verwelkomt er onder anderen Commissaris van de Koning J. Berends van de provincie Gelderland, burgemeester M. Slinkman van de gemeente Berg en Dal, locoburgemeester U. Heiden van de gemeente Kranenburg, en  plaatsvervangend voorzitter J. Wilhelm van Landschafs Verband Rheinland.

De bijeenkomst is voor genodigden. Alleen degenen die bij de gemeente zijn aangemeld, krijgen toegang tot de parkeerplaats bij de molen.

Op haar website zal Stichting Monument en Landschap Berg en Dal binnenkort dieper ingaan op het initiatief van De Thornsche Molen en het kunstwerk Menschenkinder.

 

Tekst en foto’s Henk Verhagen

Deel het op Social Media