Bijlage 1:

18.050 euro subsidie voor Erfgoedprojecten Berg en Dal

Zeven projecten in Berg en Dal, ingediend door deelnemers aan het Erfgoedberaad, kunnen een gemeentelijke subsidie van 18.050 euro tegemoetzien. Dat hebben burgemeester en wethouders van Berg en Dal besloten. In tegenstelling tot vorige jaren heeft Stichting Monument en Landschap geen nieuw project aangemeld en houdt de handen vrij voor lopende projecten.

Sinds 2015 beschikt de gemeente structureel over een potje van 25.000 euro waarmee ze ontwikkelingen op het gebied van erfgoed kan ondersteunen.

Het grootste deel van de koek krijgt Werkgroep Heemkunde Heilig Landstichting: 5000 euro. Dat is ongeveer een derde van wat ze had gevraagd. De werkgroep gebruikt dit geld voor het inventariseren van de cultuurhistorische waarden in het (bos-)gebied ten westen van Groesbeek.

Verder krijgt de werkgroep een bedrag van 3500 euro voor een boek over en herdenkingspaneel voor de oorlogsslachtoffers die op de begraafplaatsen van de Heilig Landstichting liggen.

De Vereniging Behoud Dorpsgezichten ontvangt de gevraagde 3600 euro voor een informatiepaneel over de Tweede Wereldoorlog in Breedeweg. Het gaat om een uitbreiding van de ‘Route langs Historische Panelen’. De vereniging vraagt en krijgt ook 1000 euro om een restauratieplan op te stellen voor de historische blaasbalg uit Smederij Kerkhoff in Breedeweg.

Het boek ‘Het ziet hier zwart van de witte lakens, oorlogsdagboeken uit Kekerdom’ is met 2950 euro gehonoreerd. Het project van Stichting Vitaal Kekerdom sluit volgens het college ‘goed aan bij de herdenkingsactiviteiten rond de Tweede Wereldoorlog’. De totale kosten bedragen 8200 euro, waarvan een deel uit de boekopbrengst wordt gehaald.

Twee andere projecten zijn ieder bedeeld met 1000 euro. Stichting Millings Jaarboek krijgt het geld voor het digitaliseren en vertonen van de oorlogsfilm ‘Bastogne’, die gaat over het Ardennenoffensief. Verder ontvangt Heemkundekring Groesbeek 1000 euro voor vernieuwing van haar website. Ze had ook subsidie gevraagd voor apparatuur die daarvoor nodig is, maar zoiets valt buiten de regeling en is daarom niet gehonoreerd.

Deel het op Social Media