Stichting Monument en Landschap

Verbouwing gemeentehuis Beek lijkt gelopen koers

Niets lijkt projectontwikkelaar Ton Hendriks uit Nijmegen in de weg te staan om 26 appartementen te gaan inrichten in het voormalige Beekse gemeentehuis. Omdat hij binnen de bestaande bebouwing blijft en slechts de entree summier aanpast, kunnen burgemeester en wethouders van Berg en Dal volstaan met aanpassing van het bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft daar geen stem in.

Dat blijkt uit documenten die B. en W. ‘ter kennisname’ hebben toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 31 oktober. Het schetsplan van Hendriks rept van de 26 appartementen in de bestaande bebouwing: 5 appartementen komen in de monumentale witte villa en de 21 andere appartementen met bergingen worden in de aanbouwen gerealiseerd.

 


B. en W. stellen: “Aan het uiterlijk van het gebouw verandert niet zoveel. De ingang van het gebouw wordt aangepast. De bestaande ingang wordt afgebroken en de nieuwe ingang komt verder terug te liggen. Enkele appartementen op de begane grond krijgen daarmee een buitenruimte en op de verdieping zijn dakterrassen en balkons voorzien.”

Berg en Dal is nagegaan welke procedure er gevolgd dient te worden en komt tot de slotsom, dat het college kan volstaan met het veranderen van de bestemming ‘maatschappelijk’ in ‘wonen’. Het bouwplan zou namelijk, om met het college te spreken, ‘een kruimelproject’ zijn waarvoor geen uitgebreide voorbereidingsprocedure gevolgd hoeft te worden. Vanaf het moment dat Hendriks een aanvraag indient, hebben burgemeester en wethouders maximaal 14 weken de tijd om een besluit te nemen.

In overleg met de gemeente houdt Hendriks een informatiebijeenkomst over zijn bouwplannen. Deze is dinsdag 29 oktober vanaf 20.00 uur in het Kulturkus in Beek-Ubbergen. De raadsvergadering van donderdag 31 oktober in het gemeentehuis in Groesbeek begint om 20.00 uur.

Burgerinitiatief Van Puist Tot Parel reageert vol ongeloof en met verbazing op de nieuwe ontwikkeling. Dat wil “behoud van de witte villa en sloop van de ‘lelijke aanbouwen uit de jaren ’70 en daarvoor in de plaats kleinschaligere nieuwbouw die past in de omgeving”. De belangengroep vindt dat elke vorm van inspraak tenietgedaan dreigt te worden.

Deel het op Social Media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest