Stichting Monument en Landschap

Totaalverkoop Bartholomaeuskerk, eetcafé, pastorie en parkeerplaatsen

Door Henk Verhagen

De grote Bartholomaeuskerk in het centrum van Beek is niet langer alleen ‘los’ te koop. De parochie Maria ten Hemelopneming biedt nu alles van en rond het kerkgebouw als ensemble te koop aan: de kerk zelf, eetcafé De Witte, de pastorie (waarin een B&B zit) en de grote parkeerplaats naast de kerk. Het vraagprijs is volgens Ton van Cooten van maatschappelijk vastgoedmakelaar Reliplan “1.550.000 euro”.

Voor een bedrag van 345.000 euro wil de Servisch-Orthodoxe kerkgemeenschap van de Heilige Sava uit Nijmegen de kerk wel kopen, heeft ze in gesprekken met de parochie eerder al laten weten. Het katholieke kerkbestuur wil echter ook het onderhoud en daarmee het voortbestaan van de rijksmonumentale kerk gegarandeerd hebben en vraagt de aspirantkoper om aan te tonen dat ze -naast het aankoopbedrag- ook daar het geld voor heeft. Volgens Van Cooten gaat het om een jaarlijks structureel bedrag van 50.000 tot 60.000 euro. Verder dient de koper volgens hem sowieso te rekenen op 400.000 euro voor onderhoud aan het dak; voor de helft ervan is subsidie aan te vragen.

‘Geen nieuws’

Pastoor Henk Janssen had verwacht dat in september de belangstelling van de orthodoxe kerk omgezet zou kunnen worden in aankoop van het kerkgebouw. “Maar er is geen contact meer geweest”, zegt hij. “We wachten het nog even af.” Penningmeester van de Servische gelovigen Viktor Modrlanović laat in een reactie weten ‘nog geen nieuws’ te hebben. Onduidelijk is in deze fase dan ook of zijn gemeenschap tot koop zal kunnen overgaan. Intussen schaakt de parochie op een tweede bord verder en biedt ze haar kerk en andere eigendommen eromheen nu in één koop aan.

Makelaar Van Cooten zegt dat vijf tot zes partijen al acht maanden geleden te kennen hebben gegeven dat ze interesse hebben om alles tegelijk te kopen. Aan hun lange wachten komt een eind nu ze met de parochie kunnen onderhandelen. “Uiteindelijk denk ik ook dat de partijen die een verdienmodel zoeken, het meest gebaat zijn als alles in één aankoop mogelijk wordt. Het gaat erom: kan er geld verdiend worden.” Het kerkbestuur ziet naast behoud van de opstallen graag ook dat er kerkdiensten mogelijk blijven. Verder dient de kerk als gebouw zoveel mogelijk te blijven zoals ze nu is. Van Cooten: “Het is een rijksmonument en dient niet in kleine units te worden onderverdeeld.”

Maanden

Zowel pastoor Janssen als makelaar Van Cooten verwacht dat het een kwestie van maanden is dat de Bartholomaeuskerk en verdere eigendommen in andere handen overgaan. Janssen: “Ik weet dat er minimaal twee partijen zijn die het geheel willen overnemen én de kerk willen openhouden voor erediensten.” Hij zal de overdracht niet meer van nabij meemaken, meldt hij. “Vanaf 1 oktober ben ik in Beek geen pastoor meer. Ik heb dan een volle baan in Groesbeek, waar ik me op de parochie daar kan concentreren.” Van Cooten hoopt dat het snel rond is. “Ik verwacht dat we het, zodra we bij één koper uitkomen, dit jaar kunnen afronden. Halfweg volgend jaar is dan de overdracht, is mijn inschatting.”

Sava

Makelaar Van Cooten stelt de orthodoxe gemeenschap steeds in kennis van de stappen waarmee hij bezig is. “Zodat niemand verrast wordt. Er zijn nog geen toezeggingen gedaan, maar je gaat wel in onderhandeling met anderen.” Al zou de kerkgemeenschap van de Heilige Sava er niet in slagen het benodigde geld bijeen te krijgen en daarmee afvallen als koper, dan nog hoeft ze volgens Van Cooten niet uit beeld te verdwijnen. “Mijn opdracht is om Sava erbij te betrekken. Dat zou ook kunnen als gebruiker of mede-gebruiker.”

Voor verdere informatie:

www.reliplan.nl

Deel het op Social Media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest