Stichting Monument en Landschap

Muziek en markt tijdens Monumentendag Berg en Dal

Zonnig weer omlijstte Monumentendag 2019 die zich in de gemeente Berg en Dal kenmerkte door vele muziekoptredens, een minimarkt en historische verhandelingen. Thema was ‘Plekken van plezier’. In Kekerdom ging Johan Bekhuis aansluitend aan zijn lezing voorop bij Rondje Kekerdom en trok met tientallen belangstellenden de Millingerwaard in.

Vanuit Ooij vertrok Stichting Monument en Landschap zondag met het zonnetreintje richting Kekerdom. Zo kon het gezelschap kennismaken met de Wederopbouwroute, een wandel en fiets route langs de wederopbouw architectuur in de polder. Aansluitend bij de actualiteit van de herdenking van 75 jaar Market Garden, was het indrukwekkend om te zien hoeveel er eind 1944 verwoest is in en om de polderdorpen en op welke wijze het herstel en de vernieuwing heeft plaatsgevonden.

Kekerdom

Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom had een vol programma samengesteld in en rond de St.-Laurentiuskerk. Het is het enig buitendijks gelegen kerkje in Nederland en dateert van de begin dertiende eeuw. Op het plein voor de ingang konden bezoekers terecht voor een markt met kunstobjecten en ambachten.

Binnen hield kenner Johan Bekhuis, sinds drie decennia inwoner van Kekerdom, een boeiend betoog over de ontwikkelingen die hebben geleid tot de huidige Millingerwaard. Begonnen als landbouwgebied werd het gaandeweg het domein van steenfabrieken, die op hun beurt werden afgewisseld door natuurorganisaties. Bekhuis en Kitty Gerritsen hebben er een Rondje Kekerdom van zo’n vijf kilometer uitgezet dat in 2020 meedingt naar de titel Wandelroute van het Jaar.

Kekerdom kreeg aanloop van veel spontane gasten die tijdens hun fiets- of autotoer tot hun verrassing ontdekten dat er van alles te doen was achter de dijk. Koor Couleur Locale bracht liefst negentien liederen ten gehore waarvan het openingslied Wade in the Water wel heel toepasselijk was voor deze locatie. In de vorige eeuw namelijk stond er tot driemaal toe -in 1926, 1993 en 1995- water in de kerk.

Groesbeek

Met het bord ‘Kerk is open. Welkom!’ ontving de Nederlands hervormde kerk in Groesbeek haar bezoekers. Elke gast kreeg een pen die was gemaakt met gerecycled materiaal. Ook hier waren er diverse muziekoptredens waarbij spontaniteit werd omarmd zoals een naamloos accordeonkwartet liet horen.

De huidige kerk is al de vierde op deze plaats aan de Kerkstraat. De eerste was waarschijnlijk van hout en dateerde van 950. Na een fatale brand werd in de elfde eeuw een tweede kerk gebouwd en, na enkele eeuwen, vervangen door een derde kerk. In de vijftiende eeuw verrees een vierde kerk die beduidend groter was dan haar voorgangers. Vanwege forse schade door het oorlogsgeweld is deze kerk in 1954 herbouwd tot het huidige gebouw. In 2014 is een Serre aangebouwd. “Sindsdien loopt het hier als een tierelier”, zegt de koster.

Beek

Spreekster Lidwine Janssens moest Monumentenzaterdag vanwege een dubbele armbreuk verstek laten gaan in Huis Wylerberg in Beek. Haar vervanger Juri Czabanowski behandelde het thema expressionisme en ‘Bartning en Bauhaus’. Hij had deze architect hoog zitten en vroeg zich hardop af, of Otto Bartning niet een veel grotere rol in de geschiedenis van Bauhaus moet worden toegedicht dan de altijd als nummer één genoemde Walter Gropius. Deze Bartning was de ontwerper van Huis Wylerberg dat tussen 1921 en 1924 is gebouwd.

Deel het op Social Media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest